Yavru güvercinde Kıhlama - Güvercin Malzemeleri | Güvercin | Kanarya | Muhabbet | Tavuk | Saka Malzemeleri - Bilezikleri
Yavru güvercinde Kıhlama
4 Aralık 2022
Yavru güvercinde Kıhlama
OKUNMA : 1223

ORNI TYSON: 50+50+50 ml sıvı ve damla üçü bir arada Ornithosis Croryza Mycoplasmosis Chronic Respiratory Disease İngilizce adından kısaltılarak CRD adı ile anılan ve Türkçe,ye kronik solunum yolları hastalıkları olarak çevirebileceğimiz bu hastalık tek bir hastalığının adı değil,solunum yollarında görülen bütün hastalıkları kapsayan ortak bir adlandırmadır.Güvercinlerde görülen CRD hastalıkları 3 tanedir.

Bu hastalıklar şunlardır.

1-Ornithosis: Kuşun tek gözünde yaşarma akıntı ve göz etrafında halka şeklinde şiş ve kızarıklık hastalık belirtileridir.Tedavi edilmezse tek gözde körlük gelişir.Kusma yeşilimsi ishal tüy kabartma kilo kaybı karışık tüyler gerginlik hali yavrularda yavaş gelişme iştahsızlık hastalığın diğer belirdileridir.

2-Croyza: Kuşun her iki gözünde yaşarma burun akıntısı kokulu sümük boğazında balgam hırıltılı soluma kıh kıh hık hık diye ses çıkarması hastalık belirtileridir.Sulu yeşilimsi ishal yüzde şişkinlik ağırlık kaybı diğer belirtilerdir

3-Mycoplasmosis: Croyza ile aynı belirtilere sahiptir.Farklı olarak kuşun ateşinde yükselme ve durgunluk hali daha belirgindir.Gögüs bölümünde ve derisinde morarma gözlemlenir. Solunum yollarında görülen bu hastalıklar güvercinlerde çok yaygındır.Kış aylarında havanın soğumasına paralel olarak bu hastalıklarda da artma gözlenir.Bu hastalıklar aslında pek çok faktörün karşılıklı etkileşimi sonucu gelişmektedir.Kuşlarımız için öldürücü bir hastalık görünümü sunmamakla birlikte bazı ağır vakalar ölüm riski taşımamaktadır. Ancak asıl sorun CRD hastalıklarının,başka hastalıklarla birlikte görülme eğiliminde olmasıdır.Bu durum kuşlarımızda ciddi güç kaybı yaratmakta ve hayati risk tehlikesi artmaktadır.Kuşlarımızda görülen uçuş yeteneklerinin azalmasının en önemli nedenleri arasında CRD hastalıkları gelmektedir. Stres etmenleri,kötü hijyenik koşullar vb hastalığın gelişmesinde çok önemli rol oynarlar.Bu etkenler yok edilmediğinde hastalık geçmiş gibi görünse bile her zaman tekrarlama eğilimindedir.

Kullanma Talimatı: 

Güvercinin ağzına damlatılır veya içme sularına karıştırılır. Tablet ise güvercine yutturulur.

Kullanım miktarı: 

Güvercin başına ağzına günde 2 damla damlatılır. İçme sularına karıştırılacaksa 20 güvercin için suluklarına 2 litre suya 10 damla damlatılır. Tablet kullanıyorsanız Tablet ise güvercin başına ilk gün 2 tane diğer günler Günde 1 tane yeterlidir. Güvercinin ağzı açılır ve yutturulur. Kullanım Süresi: Sıvı damla kullanıyorsak 14 gün boyunca ara vermeden günde 2 damla kuşun ağzına damlatılır. Tablet kullanıyorsak 14 gün boyunca güvercin başına günde 1 tane hap yutturulur.

Not: İlaç verilirken kümesten kalsiyum kaynakları (Girit taşı, gaga taşı, vb.)kaldırılır. Kalsiyum kaynakları ilacın etkisini azaltır. Yumurtlama döneminde bu ilaç kullanılmaz.

Yorum bırakın
Toplam Yorum Sayısı 0
Henüz yorum eklenmemiş
İşleminiz Sürüyor, Lütfen Bekleyiniz
WhatsApp Support
WhatsApp Destek
Bize mesaj gönderin